30 Eylül 2013 Pazartesi

Kayra'm 18 Aylıkkk

Dün değil miydi o minicik bebeği kucağıma verdikleri gün?Ahh zamannn ne de çabuk akıp gidiveriyorsun...18 aylık olmuş Kayra'm,1.5 yaşında.Büyümüş,uzamış bebeklikten çocukluğa geçişe gelmiş sıra.
18 ay önce küçük,savunmasız bana muhtaç bebeğimin artık kendi başına yürüyebilen,oyun oynayan,arkadaş edinebilen,konuşma denemeleri yapan çocuğa dönüştüğünü görmek öyle keyifli ki...
Gelişim durumumuz şöyle:
Oğlum artık çok rahat yürüyor hatta koşuyor,tek başına merdiven inip çıkabiliyor.
Parka ya da bir oyun grubuna girdiğinde uyum sağlayıp arkadaş edinebiliyor.
Legolar ve mandallar bu ara en favori oyuncaklarımız:)(elinde mandalla yattığımız geceler o kadar çok ki:)
Sadece lego ve mandalla oynamıyoruz tabii,önceden pek pas vermediği arabalara bu  ara ilgimiz arttı.Sürme denemeleri keyifle devam ediyor.Basit yapbozları yapmaya başladık yavaş yavaş.Kule yapmaktan çok devirmeyi hala çok seviyor.Suyla yaptığımız aktiviteler en eğlencelileri.
Uyku düzenimiz fena sayılmaz,gündüz tek uykuya geçeli uzun zaman oldu.Sokaktan satıcı geçmediği sürece uykumuz idare eder:)Gece uykumuz da anneyi rahatlatacak kadar.Sallanmayı Tracy Hogg sayesinde 1 yasında bırakmıştık çok şükür ama yaz tatili,farklı evlerde kalması ve emmeyi bırakmasıyla bizimle yatmaya alıştı.Gecenin bir kısmı kendi yatağında bir kısmı aramızda geçiyor.En kısa zamanda oda ayırma ve tek basına uyku çalışmalarımıza giriş yapacağız.
Hala bezli dolaşıyoruz tabii ki,ilerleyen aylarda onun da çaresine bakacağız.
Yemek konusuna gelinceeeeee;uzuuuun bir ah çektikten sonra yemekle pek aramızın olmadığını büyük üzüntüyle söylüyorum.Ek gıdaya çok güzel geçiş yapan hiç ayırt etmeden herşeyden cok güzel yiyen oğlumun 1 yasına az süre kala uzun bir hastalık döneminden sonra yemekle arası açıldı.Yok hastaydı,yok diş çıkarıyordur,büyüme atağı yaşıyordur,canı istememiştir,emiyordur derkeeen geldik bu zamana.Gerçi emmeyi bıraktıktan sonra gelişmeler olsa da sanırım benim oğlum öyle iştahlı çocuklardan olmayacak kabul etmem gerek sanırım.
Dil gelişimimiz ise çok keyifli.Bir ay öncesine kadar baba ve dede dışında bir şey demeyen oğluş artık çok güzel anne,baba,dede,abla diyebiliyor.Koorkaaa(korkuyorum),çıkkaaa(çıktım),gel,abba dittii(abla gitti) gibi basit cümlelerle bizi mest ediyor.Ayrıca taklit yeteneği de artıyor,duyduğu hayvan seslerini çıkarıp söylediğimiz basit kelimeleri tekrar etmeye başladı son zamanlarda.
Duygusal gelişimimiz oldukça karışık.Karışık kelimesi tam da bize göre çünkü yaklaşan 2 yaşımızla 2yas sendromu da yaklaşıyor sanırım.Bu ara çok yoğun ve değişken duygulara sahip.Aniden çok heyecanlandığını,mutsuz olduğunu,sevinçli olduğunu,kızdığını ve ya korktuğunu görmek mümkün.Ayrıca inatçı davranışlar da başladı.Bunu da sabırla aşacağımızı umuyorum:)
Bizde durumlar böyle.Her günümüzün her anımızın tadını çıkarmaya çalışıyoruz.Canım yavrummm daha nice güzel günlerini görmek nasip olsun.Seni çokk seviyoruzzz. 
 

28 Eylül 2013 Cumartesi

Akşam Yemeğimiz Kayra'dan:)

Sürpriz bir kararla anneannemiz geldi dün birkaç günlüğüne.Bizde adettendir anneanne gelince en sevdiğimiz yemekler yapılır.Ben Kayra'yla hamur işi pek yapamadığımdan annem gelince bizim yöreye ait çok sevdiğim pırasa böreğini yapar.Ama bugün yalnız değildi,oğluş eşlik etti anneannesine:)
Önce pırasalar itinayla yıkandı.
Hamur yoğurma aşamasına hala yumuşak şeylere dokunamama huyumuz devam ettiği için katılamadı.Yoğurma işinde pek hevesli olmayan oğluş yufka açma kısmında oturuverdi sofranın baş köşesine:)
                            Büyük bir özenle açıldı yufkalar.
 
Üst üste konulan yufkaların içine dökülen harcı bizzat kuzucuk karıştırdııı,katladı.
 
Fırınlanan böreğimizin ardından temizlik zamanı.
 
 
Pek yorulduk ama böreğimizi yiyince bütün yorgunluğumuz geçtiiii:)
 
 

27 Eylül 2013 Cuma

Beanbags(Ses ve Dokunma Keseleri)

Birçok aktivitede rol alacak bu beanbags in Türkçe karşılığı fasulye torbaları.İçine bakliyat konularak hazırlanan bu keseleriatma,tutma,saklama,eşleştirme vs.gibi birçok aktivede kullanabilirsiniz(yaratıcılık size kalmış).Ben Etka'nın bloğunda keşfetmiştim bir çok yerde de rastladım;hatta kumaştan değil de balon içine koyarak yapan da vardı.Tercih size kalmış.
Ben eski tişörtümden beş parça kestim.İçine nohut,fasulye,mercimek,pirinç ve çekirdek koyup alelacele Kayra uykudayken diktim.Ortaya bunlar çıktı.
Ben beş tane hazırladım,biraz büyüyünce aynı malzemelerden oluşan keseler yapıp dokunarak eşleştirme yaptırmayı planlıyorum.Şimdilik dokunup farklı nesneleri hissetsin yeter,gerisi oyun ve eğlence.
Dokunduk hissettik,attık fırlattık:)En sonunda bir kamyoncu? geldiii yükledi gittiiiii:)
 
 
 

26 Eylül 2013 Perşembe

Kavanoz Kapağı Eşleştirme

İşte sıfır maliyetli bir etkinlik.Daha önce bu etkinliği tencere kapaklarıyla yapmıştık.Artık nesneleri küçültüp çoğaltma vakti geldi.Evde küçük-büyük, farklı kapaklı kavanozları bulup koydum kuzucuğun önüne,gerisi ona kaldı.
 
 
 
 
 
Üç tur eşleştirme yaptıktan sonra küçük kapakların büyük kavanoza girebildiğini farketti ve biraz da öyle oyalandı.
Hızını alamayan oğluş sonra bütün toplarını saçtı yine her yere.Biraz da gruplandırma yaptı toplarıyla:)Özellikle maviye karşı bir takıntısı var.Bu aralar bütün oyuncaklarında mavileri ayırıp bir yere topluyor.
 

25 Eylül 2013 Çarşamba

Sticker Yapıştırma

Aslında bugünkü etkinlik planım farklıydı,hazırladığım eva kartları ile aynı renk top eşleştirme yapmayı planlıyordum.Ancak Kayra pek havasında değildi sanırım; kartları ve tabii ki ilgi alanımız topları koyunca önüne aklı diğer toplarda kaldı onları da istedi.Sonra nasılsa dikkatini çekti bir kaç hamle yaptı ancak odaklanamadık.Önümüzdeki günlerde tekrar denesem daha iyi olacak sanırım.
 
 Sonra ben de B planına geçtim:)Ve geçenlerde almış olduğum stickerları çıkardım ortaya.İlk defa gördüğü için ilgisini çekti hemen, sonra dedik haydi bakalım minik kaslar çalışsın azıcık:)
 
 
 Evet sticker serbest çalışmamız başarıyla sonuçlandı:)Yüzümüzdeki ifadeye bakmayın aslında keyifli bir çalışma oldu,sadece kuzucuk çok ciddiye alıyor çalışmalarımızı:)

23 Eylül 2013 Pazartesi

Suda Nesne Yakalamaca

Babamızı okula uğurladıktan sonra pek huysuzlandı Kayra bu sabah,hımmm dedim ben senin keyfini nasıl yerine getiricem biliyorum:)Çocuklar en çok neyi görünce mutlu olurlar;tabii ki su:)Aklımda başka bir şey vardı ama hem havalar çok ta soğumadan sulu aktivitelerimizi bitirelim istedim;hem de Kayra daha çok hoşlanır diye çıkardım yine leğenlerle kepçeyi.İçine de attım bul-tak oyunundaki nesneleri.
İşte önüne koyunca oğluşun ifadesi!Bu gülüş herşeye değer...
Kayra alışık bu tarz etkinliklere,hemen yakaladı nesneleri başladı transfere pür dikkat.
 
 
Sonra nesne transferi bitti su transferine başladı.
 
Su transferimiz artık halıya ve üzerimize doğru kaymaya başlayınca etkinliğimiz sona erdi:)
 

21 Eylül 2013 Cumartesi

Çok Amaçlı Nerdee Kutusu

Evet çok amaçlı dedim;çünkü bu kutuyla hem renkler,hem içeride-dışarıda ,açık-kapalı kavramları öğretilebilir.Biz şimdilik biraz eğlence amaçlı,biraz da nesne devamlılığı için uyguladık bu aktiviteyi.Fikir tatlı Etka'nın annesinden.
Boş bir kutu gerekli bu etkinlik için,elişi kağıtları ve de raptiye.
Ben ilk olarak korniş düğmesi takmıştım ama onlar dayanıksız oldu hemen elinde kaldı,raptiye daha sağlam oldu.
Şekildeki gibi kapakları farklı yönlere açılacak şekilde kestim ve el işi kağıtlarıyla kapladım,üstlerine raptiyeleri koyduktan sonra sundum oğluma.
Tabii ki çok ilgisini çekti açtı kapattı bir bir.
Sonra bu aralar yanımızdan ayırmadığımız mandalları renklerine göre attık pencerelerden.
 
Sakladık nerde olduklarını bulmaya çalıştık,e biz bu kutuyu çoook sevdik:)
 
 
 

Babayla İlk Etkinlik

Ben yemek hazırlarken Kayra da peşimden ayrılmaz,babasıyla beni izlerler mutfak kapısında,ama dün bir türlü durmayınca''hadi babacım gel etkinlik yapalım''deyip götürdü oğluşu içeri babamız.Ben de keyifle yemek yapmak varken merakıma yenik düşüp takıldım peşlerine:)Meğer babası silinebilir pastel boya almış oğluma,masamızı çıkardı kağıt la pastel boyayı koydu önüne.Ah dedim içimden onu yapmayacaktın,oğlum henüz hepsiyle karşılaşmaya hazır değil,ben iki renk koyarım en fazla önüne:)Ki maalesef düşündüğüm gibi oldu,Kayra'nın ilgisini daha çok kalemlerin çokluğu çekti,masadaki boşluklara dizdi çıkardı,dizdi çıkardı:)
Babası biraz ilgi çekmeyi başardı ve az da olsa çalıştı o minik kaslar:)
 
 
Ve boyaların bir kısmının kırılıp oğluşun canı sıkılmasıyla etkinlik kısa sürer:)
 
 

19 Eylül 2013 Perşembe

Bant Sökmece

Bu bantlar çok işime yarayacak demiştim.Hazır ortaya çıkmışken kendileri, ne zamandır yapsam diye düşündüğüm bant sökme etkinliğini yapalım dedim.Bir çok yabancı sitede ve blogta rastlayabileceğiniz ince motor kaslarını çalıştıran bir etkinlik,hem de çok keyifli.Renkli parlak bantları görünce pek etkilendi Kayra'm.
Hemen sökmeye başladı tek tek.
Söktüklerini önce bana yapıştırdı sonra kendine.
Bacağından söktüklerini de tekrar benim elime yapıştırmak istedi.Ne gariptir gruplandırarak yapıştırdı ;sağ elime mavileri sol elime yeşilleri.
Aslında bu tür gruplandırmaları bir kaç haftadır yapıyor.Legolarını üst üste dizmiyor mesela,renk renk ayırıyor hepsini.Mandallarla oynarken de aynı şeyi yapıyor.Bu bir sinyal galiba,sanırım yavaş yavaş renklere başlama zamanı geldi.